De Boertels komen er aan

Eind mei 2008 werd het eerste Boertel in Nederland door Onno Hoes, gedeputeerde in de provincie Noord Brabant, officieel geopend. De primeur had Boertel de Lampersehei in Wanroij. Een Boertel combineert de luxe en comfort van een hotel met de gemoedelijkheid en rust van het platteland. Op het ogenblik zijn er al 6 boerenbedrijven die een Boertel runnen.

Kenmerken van een Boertel
De overnachtingmarkt op het platteland is een bonte schakering van allerlei initiatieven. Meestal met de toevoeging Bed & Breakfast. Veel boerenbedrijven gaan verder dan alleen het aanbieden van een eenvoudige slaapkamer met ontbijt, waardoor de omschrijving de lading niet meer dekt. Voor een potentiŽle bezoeker is het vaak lastig om te weten wat er achter een naam schuil gaat. Door het opzetten van een netwerk van Boertels, die allen min of meer gelijkwaardige accommodatie en service aanbieden, komt hierin meer duidelijkheid. Zo is een Boertel bij voorkeur gevestigd in een losstaand gebouw, vaak een voormalig stal of schuur. Er worden minstens 3 goed geoutilleerde kamers met sanitaire voorzieningen en ontbijt aangeboden. De boerderij is bij voorkeur volledig in bedrijf, maar ook gesaneerde of opgeheven boerenbedrijven kunnen een Boertel initiŽren als zij qua uitstraling nog de karakteristieken hebben van een boerderij. Het onderscheid van een Boertel ten aanzien van een standaard hotel is dat een Boertel is gevestigd op een boerenbedrijf. Het onderscheid met een B&B is dat er bij een Boertel sprake is van een apart gebouw, dan wel een aparte ruimte gekoppeld aan een boerderij. Ook de ontvangst- en ontbijtruimte zijn apart gelegen. Het interieur en de inrichting zijn minimaal vergelijkbaar met een middenklasse hotel. Het ontbijt bestaat zoveel mogelijk uit (natuur) producten van de boerderij of streek. Eventueel zijn er aanvullende faciliteiten beschikbaar die alleen maar op een boerderij mogelijk zijn, bijvoorbeeld: paardenstallen of verkoop van eigen producten. Uit alles moet blijken dat het Boertel een aparte activiteit is op de boerderij.

Herkenbaarheid
Om de specifieke kwaliteitseisen, karakteristieken en kenmerken herkenbaar te maken is een huisstijl ontwikkeld. De basis hiervan is de beschermde naam ďBoertelĒ met logo. Alleen deelnemers mogen dit gebruiken. Daarnaast is er een website www.boertel.nl waar alle deelnemers op staan vermeld. Voorlopig is dit nog alleen met eigen logo met hyperlink. Op korte termijn wordt dit een uitgebreide website met allerlei achtergrond informatie. Ook worden er folders gemaakt waarin de leden staan vermeld.Floralaan 68, 5831 TB Boxmeer T. 0485-577350 F. 0485-571332 info@hanvanhees.nl